Inspiracje kulinarne
Domowy burger wołowy
Składniki:
- 1 opakowanie Burgera wołowego z przyprawami – Uczta Qulinarna
- 2 bułki
- 1 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 2 ogórki konserwowe
- ½ główki sałaty lodowej
- 2 plastry żółtego sera
- 50 ml masła klarowanego
- przyprawy: sól, pieprz
- musztarda
- majonez
- ketchup
Sposób przygotowania:
Zanim przystąpimy do smażenia mięsa musimy przygotować niezbędne do tego dania dodatki. Pomidora kroimy w plastry, czerwoną cebulę w krążki, a ogórki konserwowe w paski. Nie możemy zapomnieć o sałacie, której liście rozrywamy. Najbardziej smaczne, delikatne i soczyste są liście znajdujące się w samym „środku” sercu główki. Smażenie hamburgerów: Patelnię grillową delikatnie smarujemy tłuszczem, na przykład masłem klarowanym lub olejem roślinnym i rozgrzewamy. Kotlety układamy na patelni grillowej i smażymy kilka minut, po czym przekładamy na drugą stronę. Na usmażonej powierzchni muszą być wyraźnie widoczne ciemne ślady rusztu patelni. Zdejmujemy kotlety, a na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy bułki. Kiedy mięso i bułki mamy gotowe możemy składać hamburgera. Przypieczoną bułkę smarujemy majonezem (można też użyć sosu czosnkowego) następnie musztardą i odrobiną ketchupu. Układamy warzywa; sałatę, pomidora, przyprawiamy solą i pieprzem, a na koniec ogórki konserwowe. Na warzywach układamy ciepły kotlet, plasterek żółtego sera oraz drugi kawałek bułki. Całość lekko przyciskamy. Podajemy jako samodzielne danie lub z frytkami. Smacznego!